Jouw droombaan vinden? Bel ons!  06 52 070 118

Videosollicitatiegesprek? Eitje! 4 tips voor jouw online sollicitatie

Videosollicitatiegesprek? Eitje!

4 tips voor jouw online sollicitatie

Je ontkomt er op dit moment niet aan: het corona-virus. Voor veel ondernemers – en ook voor ons – een spannende tijd. Maar denk eraan: het glas is altijd half vol en niet half leeg. Dus wat kunnen wij doen om jou te ondersteunen tijdens je sollicitatiegesprek? Sollicitatiegesprekken zullen voorlopig bijna niet meer fysiek plaatsvinden. Sollicitatiegesprekken kunnen echter wél gewoon doorgaan via Skype, Facetime of WhatsApp. Wij geven jou 4 tips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een online videosollicitatie.

1. Check je verbinding

Iedereen kent het wel: de eerste paar minuten van een Skype gesprek ben je vaak drukker bezig met het checken of de ander jou wel kan zien of kan horen dan met een daadwerkelijk gesprek. Zorg daarom dat je van te voren je verbinding, camera en microfoon test. Bel bijvoorbeeld een vriend en check samen of je verbinding werkt. Zorg ook dat je ruis voorkomt, zoals achtergrondgeluid. Dit zorgt ervoor dat je een goed en duidelijk gesprek kan voeren met je potentiële nieuwe werkgever.

2. Kleed je aan

Ook wij snappen dat je beertjespyjamabroek lekkerder zit – of wellicht zelfs helemaal geen broek – dan een normale broek. Maar normaal gesproken voel je je beter en professioneler in nette en normale kleren. Zorg dan ook dat jij je voor je videosollicitatie net zo aankleedt als voor een sollicitatie in real life. Pas wel op met drukke printjes, dit kan storend zijn op de camera.

3. Creëer een professionele setting

Zorg dat je voor een rustige achtergrond gaat zitten. Het liefst een effen, lichte achtergrond. Zorg ook dat er voldoende daglicht in de kamer aanwezig is, dit is beter voor de kwaliteit van de video. Kies je ruimte waar je gaat zitten zorgvuldig uit. Woon je met huisgenoten? Vertel ze dat je een sollicitatie hebt voordat ze ineens met een fles wijn door je beeld komen lopen. Check ook zeker wat je allemaal op de achtergrond hebt liggen. Het is namelijk ook niet erg professioneel dat er alcohol, vieze was of iets anders op de achtergrond ligt wat je liever niet in beeld brengt.

4. Let op je lichaamstaal.

Ook via een camera is je lichaamstaal gewoon af te lezen. Wees niet bang om je gesprekspartner aan te kijken en kijk niet te veel naar jezelf. Als je er aantekeningen bij houdt, zorg dan dat je hier niet te veel van gaat oplezen.

Zorg ook dat je je gesprek goed eindigt en maak duidelijke afspraken over vervolgstappen. Oh, en nog een kleine tip: check even wat je gebruikersnaam op Skype is. Want xxilovedolfijntjes is niet professioneel (tenzij je bij het dolfinarium solliciteert ;)).

En last but not least: blijf altijd jezelf. Dit moet je tijdens een normaal sollicitatiegesprek doen, maar ook zeker tijdens een videosollicitatie.

Heel veel succes met je videosollicitatie! Heb je vragen? Ook wij zijn online beschikbaar via Skype of WhatsApp.

Vond je dit nou een leuke blog? Deel hem dan op jouw social media!

 

Talentengroep Nederland

Ambachtlaan 31-33
4871 ED Etten-Leur
Telefoon: 06 52 070 118
E-mail: info@talentengroepnederland.nl
KvK-nummer: 71608362

VOLG ONS EN BLIJF OP DE HOOGTE

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!