Jouw droombaan vinden? Bel ons!  06 52 070 118

Goed nieuws, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek

Maar hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op zo’n gesprek?

Goed nieuws ?

Je bent blij want je hebt goed nieuws gekregen! Het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt of een recruiter, heeft jou laten weten dat je op basis van jouw CV met bijbehorende motivatiebrief uitgenodigd bent voor een persoonlijk gesprek. Dat is fijn en preciés wat je graag wilde. Maar hoe kun jij je nu het beste voorbereiden op dit gesprek?

Je gesprekspartner

Weet je van tevoren met welke personen je het gesprek zult hebben? Helemaal top! Hier kun je namelijk veel mee. Allereerst kun je deze personen bijvoorbeeld op LinkedIn opzoeken, zodat je (hopelijk) een foto of wat meer informatie over de desbetreffende persoon of personen vindt. Dit geeft je alvast een beter beeld over je toekomstige gesprekspartner(s) en zorgt tijdens het gesprek voor extra gespreksstof.

De vacature

Natuurlijk ken jij de vacature al van binnen en van buiten. Maar zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Het zou namelijk nogal ongeïnteresseerd overkomen wanneer er tijdens je gesprek punten uit de vacature besproken worden, die jou eigenlijk niet zoveel zeggen. Dat wil je niet hebben. Dus zorg ervoor dat je de vacature kent!

Het bedrijf

De vacature is erg belangrijk, want die gaat over de functie. Wat daarnaast van groot belang is, is het bedrijf. Mogelijk je nieuwe werkgever! Bekijk de website, weet wat ze doen, zoek uit waar ze goed in zijn en bekijk (indien mogelijk) het team dat hier werkzaam is. Zorg dat je je welgemeende interesse toont tijdens je gesprek en laat zien dat je je van tevoren in zowel het bedrijf als in de werknemers verdiept hebt.

Wie ben jij?

Je kunt van tevoren een korte introductie over jezelf maken en instuderen. Wees hierin niet te langdradig. Je wil niet dat het gesprek alleen maar om jou als persoon draait. Daarnaast kun je de vacature, jouw CV, eventuele motivatiebrief en de door jou opgestelde vragen uitprinten, netjes in een mapje doen en meenemen naar je gesprek. Denk van tevoren na over je eigen kwaliteiten en koppel deze aan de functie-eisen in de vacature.

Vragen

Uiteraard gaan er vragen aan je gesteld worden. Jammer genoeg weet je nooit van tevoren welke vragen dit zullen zijn. Je kunt je hier wel enigszins op voorbereiden, maar niet volledig. Wat je wel zelf in de hand hebt, is het opstellen van jouw eigen vragen. Stel van tevoren goede vragen op! Geen vragen waarvan je het antwoord zo op de website kunt vinden natuurlijk, maar goede en inhoudelijke vragen over de vacature of het bedrijf.

Wees jezelf

Maar vooral, wees jezelf. Doe je niet anders voor dan dat je bent! Baseer je kledingkeuze op de bedrijfscultuur en de functie maar blijf altijd bij jezelf. Uiterlijke verzorging is belangrijk, ook om jezelf goed en fijn te voelen tijdens een gesprek. Ben uitgerust en ga ontspannen je gesprek in, jij kunt dit!

Heel veel succes namens Talentengroep Nederland!

Tips nodig om een orginele motivatiebrief te schrijven? Lees dan hier de blog: 4 tips voor een orginele motivatiebrief.

Vond je dit nou een leuke blog? Deel hem dan op jouw social media!

Talentengroep Nederland

Ambachtlaan 31-33
4871 ED Etten-Leur
Telefoon: 06 52 070 118
E-mail: info@talentengroepnederland.nl
KvK-nummer: 71608362

VOLG ONS EN BLIJF OP DE HOOGTE

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!