Jouw droombaan vinden? Bel ons!  06 52 070 118

4 Tips voor een originele motivatiebrief

4 Tips voor een originele motivatiebrief

Jij bent uniek, ik ben uniek en zo is iedereen uniek. Dus waarom zou je een doorsnee motivatiebrief aan je sollicitatie voor die té gekke baan toevoegen? Wees uniek, laat jezelf zien en probeer eens wat anders dan die standaard motivatiebrief!

Een openstaande vacature heeft jou op de een of andere manier aangetrokken. Je hebt hem zelf ontdekt of iemand anders heeft je getipt. Jij herkent je in de functieomschrijving en deze vacature spreekt jou enorm aan. Eén ding is zeker: jij gaat op deze vacature reageren door je CV op te sturen en een bijbehorende motivatiebrief te schrijven.

Natuurlijk heb jij een piekfijn en lekker opvallend CV klaarliggen om te versturen. Deze is up-to-date en met die vlotte foto van jou kan de ontvanger al bijna niet meer om jou heen. Maar toch wil je nog nét een beetje extra indruk maken. Dat doe je met je motivatiebrief. Hoe maak je dan die goede indruk? Marloes, een van de recruiters van TalentenGroep Nederland, geeft een aantal tips.

1. Ga als een detective aan de slag

Allereerst is het belangrijk dat je je heel goed inleest. Als een ware detective ga je aan de slag om alles, maar dan ook écht alles, te weten te komen over de vacature, het bedrijf en het team waarin je terecht kan komen. Dit is heel belangrijk om in je motivatiebrief te kunnen laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en de tijd hebt genomen om je te verdiepen in het bedrijf waar je zo graag wil werken. Mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek, dan heb je jezelf daar ook alvast enigszins op voorbereid. Altijd fijn.

2. Maak het persoonlijk

Een doorsnee motivatiebrief spreekt niet aan. Met jouw motivatie wil je er juist voor zorgen dat je verder komt in de sollicitatieprocedure. Stel jezelf aan het begin van de brief even kort voor. Wees enthousiast over wie je bent en toon je ambities. Waar blink jij in uit en wat maakt jou uniek? Dat zijn dingen die jouw motivatiebrief uniek maken. Vind je het lastig om dat over jezelf te schrijven? Vraag een aantal vrienden of familieleden of ze jou in een paar woorden willen omschrijven!

3. Denk na over het doel van jouw motivatiebrief

Wat wil je precies bereiken met de motivatiebrief? Het is belangrijk om deze vraag te stellen voordat je begint. Als je klaar bent, lees je de brief nog eens door en vraag je jezelf af of jouw doel bereikt is. Maak altijd een koppeling met de functie-eisen in de vacature, zodat duidelijk is dat jouw profiel helemaal aansluit bij de eisen die de werkgever stelt. Je kunt ook aangeven waar je nog naartoe wil of wat je nog graag zou willen leren in je vakgebied en waarom je deze ambities hebt.

4. Wees creatief!

Ten slotte is het belangrijk om creatief te zijn. Zowel met de geschreven tekst als de opmaak van de brief. Denk bij de opmaak aan lettertype, eventuele foto’s en afbeeldingen. Alles wat je doet moet bij jou als persoon passen!

Nog een allerlaatste tip: laat je motivatiebrief als je klaar bent door een paar mensen uit je omgeving lezen. Lopen je zinnen lekker? Zit er niet per ongeluk een spelfoutje in? Dit kan namelijk iedereen overkomen. Nadat je ook deze laatste check gedaan hebt, ben jij helemaal klaar om deze té gekke nieuwe baan in de wacht te slepen.

Heel veel succes namens Talentengroep Nederland!

Goed nieuws, je bent uigenodigd voor een sollicitatiegesprek! Maar hoe kun je jezelf het beste voorbereiden op zo’n gesprek? Lees het hier!

Vond je dit nou een leuke blog? Deel hem dan op jouw social media!

Talentengroep Nederland

Ambachtlaan 31-33
4871 ED Etten-Leur
Telefoon: 06 52 070 118
E-mail: info@talentengroepnederland.nl
KvK-nummer: 71608362

VOLG ONS EN BLIJF OP DE HOOGTE

Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd!